Persbericht: Beaulieu International Group (B.I.G.) en A&U Energie maken samen werk van de energietransitie

B.I.G. voorziet haar Belgische Cushion Vinyl productievestiging van groene energie en vermindert haar CO₂-uitstoot met meer dan 88%.

Wielsbeke, 11 juni 2024 – Beaulieu International Group investeert €5 miljoen om de fossiele energievoorziening van haar Cushion Vinyl productievestiging in Wielsbeke, België, om te schakelen naar biomassa opgewekte stoom; een overgang naar hernieuwbare energie. Hiervoor werkt B.I.G. samen met A&U Energie, een bedrijf dat niet-recycleerbaar afvalhout omzet in groene energie en warmte. Deze strategische stap past in de doelstelling van B.I.G. om tegen 2030 ‘net zero’ te worden.

Zowel B.I.G. als A&U Energie, beiden met vestiging in Wielsbeke, zijn overtuigd van het belang van de energietransitie en voorbeeldrol die de industrie daarin moet opnemen. Als dichte buren is het daarom logisch een samenwerking op te starten als de opportuniteit zich voordoet.  Beide bedrijven hebben recent dan ook een lange termijn samenwerking afgesloten voor de levering van groene warmte van de centrale van A&U Energie aan B.I.G. ter ondersteuning van haar Cushion Vinyl productiesite in Wielsbeke.

De transitie van fossiele energie naar groene stoom en de overstap naar afvalgasbehandeling zonder directe fossiele energie heeft aanzienlijke voordelen. Allereerst zal de technologische omschakeling leiden tot een vermindering van 88% van de ecologische voetafdruk van de Belgische cushion vinyl-vestiging met betrekking tot warmtevoorziening en afvalgasbehandeling in vergelijking met de huidige uitstoot. Daarnaast zorgt het gebruik van stoomverwarming en elektrische energie voor een verbeterde energie-efficiëntie. Bovendien staat het gebruik van stoomsystemen bekend om hun veiligheid en betrouwbaarheid, wat zorgt voor een veiligere en stabielere verwarmingsoplossing voor de Belgische Cushion Vinyl-vestiging. Tot slot maakt de omschakeling naar stoom en elektrische energie het mogelijk om in de toekomst groene elektriciteit te gebruiken, indien beschikbaar.

A&U Energie, de joint-venture van Aspiravi en Unilin, produceert groene warmte en groene elektriciteit uit de verbranding van niet-recycleerbaar afvalhout. De groene energiecentrale in Wielsbeke werd opgestart in 2020. Van bij de opstart van de centrale wordt er groene warmte onder de vorm van stoom geleverd aan de nabij gelegen bedrijven Unilin, Agristo en fokbedrijf Claerhout. “De uitbreiding van ons stoomnetwerk met de nieuwe aftakking richting B.I.G. is voor ons een belangrijke stap in de verankering van onze eigen activiteiten in de streek, maar zeker ook belangrijk voor de verankering van de lokale industrie in deze regio,” zegt Steven Vandenbulcke, Plant Manager van A&U Energie.  “Als we de maakindustrie in Vlaanderen willen behouden, is het belangrijk om clusters te vormen en samenwerkingen op te starten tussen verschillende industrieën.

A&U Energie heeft sinds 2020 reeds een 2-tal stoomnetten in gebruik. Eén van deze stoomnetten passeert de site van B.I.G.. Door een aftakking op dit bestaande stoomnet zal vanaf 2025 ook groene warmte geleverd worden aan en verbruikt worden door B.I.G.

We zijn opgetogen over deze belangrijke stap in onze duurzaamheidsambitie“, zegt Wim Coppens, VP Flooring Solutions bij B.I.G. “Door over te schakelen op lokale groene stoom voor onze thermische verwarmingsbehoeften verminderen we niet alleen onze impact op het milieu, maar verbeteren we ook onze operationele efficiëntie. Deze overstap onderstreept onze toewijding aan verantwoordelijke bedrijfspraktijken en het waarborgen van een duurzame toekomst.”

[einde persbericht]

Over Beaulieu International Group

Als internationaal familiebedrijf ontwikkelen en co-creëren we – op een vernieuwende, ondernemende en duurzame manier – vloer- en materiaaloplossingen om de woon- en werkkwaliteit van elke generatie te verbeteren.

B.I.G. heeft zijn hoofdzetel in België, stelt wereldwijd meer dan 4.700 mensen tewerk in 19 landen in Eurazië, Amerika en Oceanië, en bedient klanten in 150 landen. In 2023 boekte B.I.G. een omzet van € 2 miljard. Bij B.I.G. werken we doelgericht aan een duurzame toekomst. De combinatie van onze ondernemingszin en ambitie zorgt ervoor dat wij blijven groeien, samen met onze medewerkers, klanten, leveranciers, aandeelhouders en de samenleving om ons heen.

Over A&U Energie

A&U Energie, de joint-venture van Aspiravi en Unilin, produceert groene warmte en groene elektriciteit uit de verbranding van niet-recycleerbaar afvalhout. De groene energiecentrale in Wielsbeke werd opgestart in 2020 heeft sindsdien reeds een 2-tal stoomnetten in gebruik.

Perscontact B.I.G.

Sara Geris, Corporate Communications Director – 0496 70 58 79 of sara.geris@bintg.com

Perscontact A&U Energie

Steven Vandenbulcke, Plant Manager A&U Energie – 0477 32 43 33 of steven@a-u-energie.be

 

© COPYRIGHT 2019 A&S ENERGIE | A&U ENERGIE
Powered by